Απόντος του ΑΔΜΗΕ η συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης

Απουσία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η συνάντηση για την υλοποίηση της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ήδη ειλημμένη απόφαση από τη σύσκεψη της 12ης Ιουλίου στην Αθήνα, βάσει της οποίας η ΡΑΕ θα πρέπει πλέον να αποφασίσει τον κατάλληλο τρόπο για την υλοποίηση του έργου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το διαπραγματευτικό «ναυάγιο» μεταξύ Euroasia Interconnector και ΑΔΜΗΕ.

Η λογική της απουσίας του ΑΔΜΗΕ βασίστηκε στο γεγονός ότι η κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της παρά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από MoU που είχαν συνυπογράψει οι δύο πλευρές, καθιστώντας την παρουσία του Διαχειριστή στις Βρυξέλλες, άνευ νοήματος.

Όπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής της Κύπρου (ΡΑΕΚ), ενώ όπως είναι φυσικό είχαν κληθεί και αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 30/7, η ΡΑΕ ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για την κεφαλαιακή του επάρκεια όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής υπέβαλε το αμέσως επόμενο 24ωρο.

Η ανάθεση της διασύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, άρχισε να βρίσκεται υπό επεξεργασία ως εναλλακτική λύση, έπειτα από το οριστικό «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, κατά το προηγούμενο διάστημα, με την κοινοπραξία του Euroasia Interconnector που έχει αναλάβει το Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης.

Όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν έπειτα από την απαίτηση της κοινοπραξίας του Euroasia να αναλάβει τον ρόλο του promoter του έργου, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στο MoU που είχαν συνυπογράψει οι δύο πλευρές από τον Οκτώβριο του 2017.

Ένας άλλος παράγοντας που φέρεται να επηρέασε την Κομισιόν ώστε να συμφωνήσει για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης μέσω της ΡΑΕ, είναι και η διετής καθυστέρηση που παρατηρείται στη διασύνδεση Ισραήλ – Κρήτης – Ελλάδας.

Η ταχεία υλοποίηση του έργου κρίνεται πάντως ως ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια τροφοδοσίας της Κρήτης ήδη από τις αρχές του 2020, με δεδομένο ότι οι ώρες λειτουργίας για πλήθος συμβατικών μονάδων του νησιού θα μειωθούν δραστικά μετά το 2019 λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επιτάσσει την δρομολόγηση της διασύνδεσης είναι και η αδιαμφισβήτητα υψηλή οικονομική αξία του έργου, με δεδομένο ότι το κόστος της «μεγάλης διασύνδεσης» υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ και ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται σε βάθος 20ετίας, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές.

Η λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW).

 

ypodomes.com  (με πληροφορίες από worldenergynews.gr)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί